Els resultats del projecte europeu FEM-ABLE ja estan disponibles, oferint una visió completa sobre les activitats realitzades i els impactes aconseguits al llarg de la seva implementació. FEM-ABLE ha tingut com a objectiu principal promoure la igualtat de gènere i la participació de les dones en la política mitjançant investigació, formació i estratègies innovadores.
FEM-ABLE: Resultats i impactes en la igualtat de gènere a la política europea
El projecte FEM-ABLE ha estat una iniciativa dedicada a promoure la igualtat de gènere i la representació femenina a la política europea. Des del seu inici, el projecte ha generat impactes significatius gràcies a la implementació de diversos paquets de treball (anomenats "Work Packages" (WP)), una investigació exhaustiva i el desenvolupament d’estratègies concretes. Aquest article destaca els resultats principals, incloent la Plataforma d’Igualtat de Gènere i les perspectives de les participants.
Resultats clau i dades del projecte
El projecte es va centrar en explorar les barreres que impedeixen una participació equitativa de les dones en la política. Entre els assoliments més destacats es troben:
489 qüestionaris respostos per persones de diversos països europeus.
7 focus groups amb 56 dones polítiques.
7 informes nacionals, que recullen investigacions i anàlisis detallades.
Aquest treball ha permès recopilar bones pràctiques i entendre millor els desafiaments estructurals que enfronten les dones.
WP2: El Policy Toolkit
El Policy Toolkit desenvolupat en el marc del projecte és una eina clau per comprendre i afrontar les barreres a la participació política femenina. És especialment útil per a aquells interessats en entendre la política des d’una perspectiva ampla, incloent-hi representants electes, líders comunitaris i ciutadans compromesos.
Per què llegir el Policy Toolkit?
Per entendre les barreres que dificulten la participació de les dones en política.
Per explorar bones pràctiques a escala nacional i internacional.
Per escoltar veus sovint ignorades i aprendre de la diversitat europea amb perspectiva de gènere.
Testimonis de les participants
Les perspectives de les participants aporten llum sobre els reptes i les desigualtats que encara persisteixen:
“Creuen que el paper principal d'una dona és ser mare, però el paper principal d'una dona és ser dona.” – Participant a Grècia.
“En un diari mai citaran una dona política, però si un home diu alguna cosa, es mencionarà pel seu nom i cognom.” – Participant a Lituània.
“Les formes de lideratge no convencionals que proposen les dones es troben amb una oposició més forta que si les presenten els homes.” – Participant a Espanya.
WP3: Desenvolupament d’Estratègies Nacionals
Un dels grans èxits del projecte ha estat el desenvolupament de 7 estratègies nacionals i una Estratègia Comuna Europea. Aquestes estratègies aborden barreres sistèmiques, desafien estereotips i creen espais inclusius per a la participació femenina en la presa de decisions. Han estat provades amb societats civils, autoritats públiques i acadèmics per garantir-ne l'efectivitat.
WP4: Implementació de les estratègies
Durant la implementació del projecte, es van organitzar activitats pràctiques en set països europeus:
10 tallers amb 96 participants, incloent alcaldes, educadors i activistes.
10 esdeveniments públics que van arribar a 514 persones.
Aquests esdeveniments van fomentar el diàleg i la col·laboració, augmentant la conscienciació sobre la igualtat de gènere.
Plataforma d’Igualtat de Gènere FEM-ABLE
La plataforma recull 17 bones pràctiques sobre participació política femenina i 13 bones pràctiques d’implementació d’estratègies. També destaca històries de dones que han contribuït al projecte i que inspiren altres a implicar-se en política. Pots explorar aquestes històries aquí: Plataforma d’Igualtat de Gènere.
El projecte FEM-ABLE ha proporcionat una base sòlida per a futurs avenços en la igualtat de gènere a la política. Com va assenyalar una participant:“La política pertany a tothom, i el canvi passa quan ens connectem, escoltem i actuem junts.” – Nuria Casablanca, CESIE, Itàlia.
Per a més informació, consulta la pàgina web del Projecte FEM-ABLE.
Comments