/ LA XIXA LAB /
Espai d'experimentació teatral i social
La Companyia
La crisi de la pandèmia ens va portar a crear La Xixa Lab com a resposta als reptes plantejats pel confinament, la virtualitat i les distàncies socials. Aquest espai d'experimentació teatral reuneix professionals del teatre, la música i les arts escèniques amb l'objectiu de millorar i reimaginar les eines que haviem utilitzat fins aleshores, dignificant i professionalitzant el treball de les artistes involucrades.
Ens preguntem com portar les estètiques del teatre social més enllà, com a eina provocadora de canvi i revolució, incorporant eines digitals, xarxes socials, intel·ligència artificial i conceptualitzant el teatre del futur adaptat a la velocitat i virtualitat dels temps actuals.
Estem en constant recerca i evolució, sense deixar de formar els nostres artistes i mantenint-nos obertes a les noves oportunitats que ens depara el destí.
La Xixa Lab s'inspira en els nous paradigmes socials, comunitaris i individuals. Els canvis són cada cop més ràpids i més abruptes. Transformen la vida de les persones i les arts escèniques no en són alienes.
La Xixa Lab incorpora un enfocament regenerador, un desig d'enfrontar-nos als nous reptes.
Un espai d'artistes de diversos orígens i escoles que col·laboren per crear, experimentar i comprendre el moment històric que vivim. La interseccionalitat, els feminismes, el canvi climàtic, els nous paradigmes històrics i la democràcia profunda són els enigmes que el futur immediat ens planteja, La Xixa Lab està compromesa a aportar la seva perspectiva a la nova poètica del mil·lenni.
El nostre objectiu com a companyia és ser un Laboratori Teatral d'Investigació Escènica on l'experimentació, la investigació i la innovació possibiliti obrir camins per apropar-nos al públic i celebri metodologies col·laboratives que trenquin amb el posicionament unidireccional del teatre més convencional. Per tant, és essencial, en el nostre procés creatiu, indagar com configurar espais de trobada per incorporar tant les experiències pròpies com les vivències del públic/actor i nodrir les peces amb les empremtes que puguin deixar-nos cada assaig obert i cada representació.
El Catàleg
TEATRE FÒRUM
En el vestidor de nois es produeix un conflicte. Charlie, que recentment ha arribat a l'institut, ha intentat donar un petó a l'Alicia. Com entenem d'aquesta situació?; Es considera assetjament?; És alguna cosa normal?; Com podem gestionar-ho?
Educació Sexual - Xarxes Socials - Joventut
TEATRE FÒRUM
Andrea i Jenny són companyes de pis des de fa tres anys. S'han quedat sense feina, sense companya de pis i el propietari del pis els intimida perquè no paguen el lloguer. Necessiten una companya de pis urgent. Soni és un noi marroquí que busca una habitació a prop del seu treball. Pot pagar una habitació, però no ho té fàcil per aconseguir-ho. El candidat desperta tots els prejudicis i estereotips. Com qüestionar-los?
Racisme - Islamofòbia - Classisme
TEATRE FÒRUM
"Un tema de gènere" es desenvolupa durant la entrevista de feina per a cambrer/a del restaurant "La Nébula".
Els dos últims finalistes, Mònica i Robert, amb molt bones referències i experiències professionals, hauran de demostrar les seves millors aptituds davant l'encarregada de la entrevista per ser finalment l'escollit/da. Ara bé, sembla que aquesta no comparteix ni impressions ni opinions amb Clarisa, la propietària.
Gènere - Classisme - Racisme
La Xixa presenta una peça de Teatre Fòrum per a incentivar el diàleg i el debat sobre la vellesa i els drets de les persones grans, on el públic deixa de ser un simple espectador i ajudar així als/les protagonistes de l’obra a trobar noves formes d’actuar davant les situacions que planteja la peça.
Moltes vegades en el nostre dia a dia, es normalitzen situacions que haurien de ser qüestionades, per això, mitjançant la peça teatral participativa del Teatre Fòrum es promou la reflexivitat d’aquestes vivències. La Teresa, la Carmen y en Pau són tres germans que viuen una vida molt intensa. La Montse, la seva mare, sempre els recolza en tot... però, avui els ha citat a casa per informar-los sobre la seva decisió de marxar de viatge i què més passarà...?
L'Equip
Actor, Director i Investigador teatral. Va realitzar els seus estudis teatrals al seu país d'origen, Argentina. A la primera dècada del 2000 es trasllada a Barcelona i el 2010 co-crea i co-dirigeix La Xixa Teatre.
Compta amb una àmplia experiència treballant en el camp de Teatre Educatiu, Teatre Social i Teatre de l'Oprimit, realitzant actuacions, dirigint i dinamitzant peces i performances en més de 20 Festivals de Teatre Fòrum i Teatre de l'Oprimit en l'àmbit local i internacional.
Ha incursionat en diferents disciplines teatrals com el Clown, Teatre Físic, Dansa Teatre, participant en més de 6 residències creatives amb Globe Teatre d'Avinyó, França i amb Kaddu Yaarax a Dakar, Senegal i en diferents rols com el d'actuació, direcció i producció. El 2021 crea La Xixa lab amb la finalitat d'afiançar l'experiència de La Xixa.
Adrián Crescini
Facilitadora certificada en Psicologia Orientada a Processos, experta en processos de Desenvolupament Comunitari participatius, en Teatre de l'Oprimit i en Teatre Fòrum Intercultural.
Llicenciada en Educació Social i Economia. Codirectora i Cofundadora de l'Associació La Xixa, on treballa com a facilitadora d'acompanyaments individuals, facilitadora de grups, formadora, Curinga i realitza tasques de direcció i coordinació per a més de 25 projectes locals, nacionals i internacionals.
Meritxell Martínez
Productor, Actor, fotògraf i Mediació Artística. Va treballar durant 15 anys des de la percussió amb objectes a la companyia Los Fi, portant l'espectacle "Auch!" per tota Amèrica Llatina (2001-2016). Va ser membre fundador i director de la plataforma Soloteatro.cl, de difusió teatral (2007-2015). Des de fa 6 anys, en conjunt amb la investigació escènica, s'ha format en fotografia professional a través d'estudis formals en Arts, realitzant projectes fotogràfics independents, desenvolupant proves investigatives en els processos de la imatge i destacant diverses exposicions en relació al cos, el moviment i la velocitat. Actualment, juntament amb la realització de Màster de Mediació artística a la Univ. de Barcelona, se suma a la companyia La Xixa Lab en tasques de Producció i assistència de direcció.
Angel Cristi Berrios
Nascuda a Barcelona es forma en interpretació a escoles com El Timbal, Col·legi de Teatre de Barcelona i Eòlia - Escola Superior d'Art Dramàtic. S'ha acostat a l'escriptura teatral i la pedagogia teatral mitjançant la formació amb diverses especialistes catalanes. Actualment està formant-se en les tècniques del clown amb el Mestre Fèlix Moreno. Ha protagonitzat diverses peces teatrals en diverses sales de Barcelona tant amb col·lectius com amb treballs personals. Des del 2021 integra de l'elenc estable de La Xixa Lab interpretant diversos personatges de la companyia.
Maria Márquez
TEATRE FÒRUM
Dues dones musulmanes arriben a viure a la Comunitat Nova Esperança. La Montse, recentment encarregada de presidir l'organització de veïns i veïnes, les convoca de forma urgent a una reunió, ja que rebran la visita de la Regidora i tot ha d'estar ordenat. No obstant això, Montse està molt preocupada per les noves inquilines i té clares intencions d'expulsar-les del edifici.
Què faran els altres veïns i veïnes? Què fer en situacions com aquestes?
Islamofòbia de Gènere
#ELNOU
TEATRE FÒRUM
Un jove recent arribat que viu en un pis d'acollida, s'inscriu en un equip de Bàsquet mixt. És el nou. Allà es coneixen amb la Laura. Tot va bé i la relació avança però no tot és tan fàcil. Què dirà la seva mare? I les amigues? Algú els ajudarà?...
Migració - Racisme - Joventut
Contacte
Majo de las Nieves
Comença la seva formació com a actriu el 1990 amb Elena Brancatti en tallers d'actuació i veu, al seu país d'origen: Uruguai. Continua la seva formació el 2001 a l'escola d'art dramàtic Italia Fausta i al centre cultural Tritó a Montevideo-Uruguai participant en cursos de clown i pantomima. A Espanya resideix des del 2008 participant en diverses peces de Teatre, Performances i Teatre Fòrum. en diversos tallers de Teatre de l'Oprimit amb el grup Projecta i més endavant amb La Xixa Teatre. Des del 2014 és actriu, ballarina i directora escènica del Grup Entretambors. Des del 2021 és integrant fundadora de l'elenc de La Xixa Lab
Taoufik Kassi
Actor amazic del Marroc que resideix a Barcelona. Es va formar en l'organització de teatre social La Xixa i ha participat en diverses obres. També ha estat coordinador d'un grup de joves en la creació d'una obra teatral amb un missatge social. A més, és voluntari europeu. La seva passió per l'art i el seu compromís amb la comunitat són exemples inspiradors per a altres joves artistes.
Alejandro Pérez
De terra catalana i mare francesa. Enamorat de les arts escèniques, es va especialitzar en interpretació a El Timbal, on va enfortir el seu talent actoral amb la metodologia CODA. Apassionat per la poesia, l’anomenen Fábulo en el món de l’espectacle, i ha estat finalista en diverses convocatòries de Poetry Slam, cosa que el va portar a publicar el seu primer poemari, “Aguaceros”, el 2022,. El 2023 es va endinsar en l’univers cinematogràfic, protagonitzant diversos projectes que ara recorren festivals. Sempre a la recerca de nous reptes, ha practicat l’equitació, la lluita escènica, la dansa i el cant líric, convertint-se en un artista versàtil. Va integrar La Xixa Lab a principis de 2024.
Ariadna Cornella
Nascuda a Terrassa, es forma des de ben petita en escoles de la seva ciutat natal. En la seva etapa universitària, combina els estudis d'Educació Infantil i Primària amb cursos de formació a les escoles El Timbal i Eòlia. També ha desenvolupat altres habilitats com la dansa, les teles aèries i la percussió. Ha participat en diverses obres de la Sala Ars, com Superpoder i La casa de Bernarda Alba, i ha escrit, dirigit i protagonitzat una obra de microteatre presentada en diverses sales de Barcelona. Actualment està cursant la formació professional d'actor a l'escola Nancy Tuñón i Jordi Oliver. L'any 2024 s'incorpora a La Xixa Lab.